Migranten zwaarder gestraft

Als een Nederlander een diefstal pleegt is de kans dat hij daarvoor een gevangenisstraf krijgt 7 procent. Als een Turk een diefstal pleegt is de kans op een gevangenisstraf 11 procent.

Migranten zwaarder gestraft
Editör: Turkinfo.nl
30 Ocak 2015 - 04:45

Allochtone daders krijgen vaker een gevangenisstraf opgelegd dan autochtone daders en de celstraffen die zij krijgen zijn gemiddeld ook langer. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Raad voor de rechtspraak



Of en hoelang men gevangenisstraf krijgt hangt vanzelfsprekend ook af van het delict (wel of geen geweld), de dader (al dan niet een crimineel verleden) en het proces (eventueel voorarrest). Als er met die kenmerken rekening wordt gehouden blijft er een verschil in de kans op een gevangenisstraf en de lengte daarvan tussen allochtone en autochtone verdachten, maar het verschil wordt wel kleiner.

Er blijven echter substantiële en statistisch signi¬ficante verschillen bestaan tussen de etnische groepen in de opgelegde straffen.

Is er sprake van ongelijke behandeling? Het lijkt er op, maar het staat volgens de onderzoekers niet helemaal vast. Er kan sprake zijn van stereotypering, waardoor rechters verdachten met een niet-Nederlandse achtergrond gevaarlijker vinden dan Nederlanders. Het kan ook zijn dat andere factoren een rol spelen, zoals werkloosheid. Rechters geven werklozen eerder een gevangenisstraf dan mensen met een baan, omdat zij door een gevangenisstraf dei baan zouden kunnen kwijtraken.



Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Raad voor de rechtspraak nadat uit een onderzoek in 2012 bleek dat een niet-Nederlands uiterlijk en een gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal leidden tot een grotere kans op een gevangenisstraf bij de politierechter.



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!