Turkije kreunt onder recordhitte: Nieuwe hoogtes bereikt in juni 2024

Op 17 juni 2024, een dag die nu in de annalen van de Turkse weergeschiedenis gegrift staat, steeg het kwik tot ongekende hoogten. De woestijnhitte, die Turkije die week in haar greep hield, bereikte een kookpunt toen bij het meteorologische station Fethiye Değirmenbaşı Ekip Orman Deposu in de provincie Muğla een temperatuur van 47,2 graden

Turkije kreunt onder recordhitte: Nieuwe hoogtes bereikt in juni 2024
Editör: Turkinfo.nl
21 Haziran 2024 - 11:08

Celsius werd gemeten. Dit record vestigde een nieuwe standaard voor de hoogste temperatuur in Muğla tijdens de maand juni, over een periode van 66 jaar.

De impact van deze hittegolf was voelbaar in de gehele regio, waarbij vooral de kustplaatsen Bodrum en Milas werden getroffen. In Milas werd een maximale temperatuur van 45,7 graden genoteerd, terwijl in Bodrum het kwik steeg tot 42,8 graden, hoewel het aanvoelde als 47 graden. Deze temperaturen braken alle vorige records sinds het begin van de metingen in 1950.

De gegevens van de Meteorologische Dienst van Turkije, die terugkijken op een archief van 66 jaar, tonen aan dat de gemiddelde junitemperatuur in de regio normaal gesproken rond de 22,9 graden ligt. De hoogste voorheen geregistreerde temperatuur in juni was 40,8 graden op 27 juni 2007, wat aantoont hoe uitzonderlijk de hittegolf van 2024 was.

De extreme temperaturen waren niet alleen beperkt tot Muğla. De omliggende districten, waaronder Bodrum en Milas, ondervonden ook de volle kracht van de hitte. Bodrum en Milas bleken hotspots waarbij de temperaturen consequent hoger waren dan elders in Turkije. Van 18 tot 21 juni, werden in Milas temperaturen gemeten die behoorden tot de hoogste in het land, waaronder 45,7 graden op de laatste dag, wat het tot het heetste punt in Turkije maakte.

Deze hittegolf heeft belangrijke vragen opgeroepen over de invloed van klimaatverandering en de toename van extreme weersomstandigheden in Turkije en de bredere regio. Met temperaturen die ver uitstijgen boven de normale gemiddelden, is de noodzaak voor robuuste milieubeleidsmaatregelen en strategieën voor aanpassing aan klimaatverandering dringender dan ooit.

De bewoners van deze hittegevoelige gebieden blijven alert en bereid zich aan te passen aan wat wellicht het nieuwe normaal zou kunnen worden, terwijl wetenschappers en beleidsmakers worstelen met de beste manieren om deze toenemende meteorologische uitdagingen het hoofd te bieden.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!