Gezamenlijk pers voorlichting Davutoğlu-Rutte

Mark Rutte: “We hebben diep respect voor wat Turkije doet en heeft gedaan voor de vluchtelingen” “Stap voor stap komen we vooruit in Cyprus”

Gezamenlijk pers voorlichting Davutoğlu-Rutte
Editör: Turkinfo.nl
11 Şubat 2016 - 07:26

Mark Rutte, Premier van Nederland, verklaart erg veel respect te hebben voor wat Turkije doet op het gebied van de vluchtelingenproblematiek en vertelt verder “We zien de energie die Turkije hier in steekt. Daarom zullen we Turkije niet alleen laten met deze problematiek.”.



Na het diner dat Rutte had georganiseerd ter ere van Davutoğlu, de Premier van Turkije, hebben ze een gezamenlijke persvoorlichting gehouden. Rutte, die aangeeft een heel goed en constructief gesprek gehad te hebben met de premier van Turkije, geeft aan dat er hele mooie ontwikkelingen en samenwerkingen zijn tussen beide landen.



Mark Rutte, “We hebben het gehad over zaken, veiligheid en mogelijkheden tussen beide landen. We hebben het ook gehad over de rol van Turkije in die regio en de vluchtelingenproblematiek. Dit omdat het vluchtelingenproblematiek zowel de EU landen als de direct omringende landen in lastige posities brengt. Turkije is voor ons het land die ons hierin moet helpen. Op dit moment zijn er ongeveer 2,6 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije. We hebben dan ook diep respect voor wat Turkije doet voor deze vluchtelingen. We zien de energie dat Turkije hierin steekt Daarom zullen we Turkije niet alleen laten met deze problematiek. Het is verkeerd om Turkije hierin te beschuldigen”.



Rutte, dat aangeeft dat Europe de vluchtelingen uit Syrië meer als een “Turks probleem” zien, “We zien naarmate de dagen verlopen de problemen waarmee Turkije worstelt. Eigenlijk zouden we deze problemen samen moeten dragen. We zien momenteel dat een groot aantal Syriërs het land ontvluchten vanwege het geweld in het land. Ze vluchten richting het Halep gebied.”.



Rutte geeft aan dat ze ook de plannen die Turkije met Duitsland is overeengekomen steunen en geeft aan dat hij dit ook te woord heeft gebracht in zijn gesprek met Davutoğlu.



Rutte, dat aangeeft te zullen blijven strijden tegen mensenhandelaren, zei verder “De samenwerking tussen EU en Turkije op dit onderwerp begint zijn vruchten te werpen. We zien de laatste tijd dat het aantal minder en minder wordt. Waar nog 1 week geleden vele duizenden vluchtelingen nog EU binnen kwamen zien we nu dat dit al verminderd is naar honderden. Het blijft nog steeds een hoog aantal uiteraard.”.



Het aantal vluchtelingen neemt wel af geeft Rutte aan en vervolgt, “We zullen met Davutoğlu weer samenkomen voor de EU top vergaderingen op donderdag en vrijdag aanstaande. We zullen daar ook ons gezamenlijk standpunt delen. Uiteraard wil ik namens mijzelf en namens Ahmet Davutoğlu onderstrepen dat alle energie en effort die we hierin steken ervoor bedoeld is om de overeenkomsten te respecteren en te bevestigen en uiteraard om de banden tussen beide landen aan te sterken”.



-“Op dit moment bereiken we stap voor stap resultaten in Cyprus”



Rutte, dat een vraag over de Cyprus problematiek kreeg zei: “Als we naar het Cyprus problematiek kijken zijn we daar positief over. Stap voor stap bereiken we daar onze doelen. Wij volgen dit uiteraard als EU voorzitter van dichtbij. Er zijn op dit moment positieve ontwikkelingen in Cyprus. We zullen met zijn allen volgen hoe dit in de nabije toekomst gaat ontwikkelen. Niet enkel als lid van de EU maar afspraken die gemaakt zijn als voorzitter van de EU zullen altijd gerespecteerd worden.”.



Over de 3 miljard euro dat gereserveerd is voor de problematiek in Turkije verklaren Rutte en Davutoğlu dat het bedrag goed besteed zal worden. Er zullen de nodige projecten geïnitieerd worden om het probleem in te perken en waar mogelijk op te lossen.



Rutte geeft aan de afspraken te zullen respecteren die met Turkije zijn gemaakt over het visum vrij reizen van de Turken naar de EU en Nederland.



Er wordt ook hard gewerkt om economische vluchtelingen een halt te roepen geeft Rutte aan.



 



-“De situatie rondom Halep is erg zorgwekkend weten we”



“We weten dat wat er gebeurt rond Halep erg zorgwekkend is” verklaart Rutte en geeft verder aan dat wat wat hier gebeurt alles behalve volgens afspraken van de Verenigde Naties is.



Rutte geeft aan dat ze de plannen ondersteunen om dit bespreekbaar te maken in de gesprekken in New York.



Rutte dat aangeeft in zijn gesprek met Davutoğlu niet gehad te hebben over mensen rechten verklaard verder “In dit gesprek hebben we het gehad over de vluchtelingen. Het is ook zeker geen regel om bij elk gesprek te hebben over de mensen rechten. Er is een voortdurend dialoog tussen Turkije en Europa.”


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!