Woningdelers met bijstand onevenredig hard gekort op uitkering
Amsterdams onderzoek toont aan: woningdelers met bijstand onevenredig hard gekort op uitkering
Mensen in de bijstand die met anderen in een huis wonen, houden te weinig geld over om van te leven, luidt de conclusie. Dit komt omdat zij minder kosten kunnen delen dan gedacht (denk bijv. aan zorgkosten, verzekeringen, kledinggeld enz). Hierdoor zakken zij onder de grens van wat ze per maand nodig hebben, zelfs voor noodzakelijke uitgaven. Alleenstaanden in de bijstand blijken door de korting zo'n 120 euro per maand tekort te komen voor de noodzakelijke uitgaven, gezinnen met kinderen zelfs 200 euro.
Van de 44.100 bijstandsuitkeringen in Amsterdam zijn er 7.620 (17%) gekort als gevolg van de kostendelersnorm. Er is vooral gekort op uitkeringen van migranten. 86% van de gekorte uitkeringen zijn uitkeringen van migranten. In de armste wijken (Nieuw-West, Zuidoost) worden de meeste uitkeringen gekort. Ook in de andere grote steden worden migranten veruit het zwaarst getroffen Van alle gekorte uitkeringen zijn in Amsterdam 11%, in Rotterdam 14%, in Den Haag 16% en in Utrecht 12% uitkeringen van Turken.
We hebben dit de afgelopen periode meerdere malen aangekaart bij en besproken met staatssecretaris Klijnsma en minister Asscher van SZW, maar kregen nul op het rekest. Ook de gezamenlijke klacht die we samen met SMN, IOT en KBO-PCOB indienden bij het College voor de Rechten van de Mens had niet het gewenste resultaat: volgens het College moeten AOW-ers met een bijstand in de eerste plaats worden beschouwd als bijstandsgerechtigden en niet als AOW-gerechtigden. De kostendelersnorm mag dus op hen worden toegepast.
FACEBOOK YORUMLAR