Wereldwijde chip-rivaliteit verhit met vooruitgang op het gebied van AI en groeiende geopolitieke spanningen
Overheden worden ertoe aangezet hun positie in de wereldwijde chiptoeleveringsketen te versterken vanwege het groeiende strategische belang en het economisch concurrentievermogen van halfgeleiders (chips) en geopolitieke spanningen.
De omvang van de wereldwijde chipmarkt naar verwachting $588,4 miljard in 2024
De halfgeleiderindustrie is de drijvende kracht achter technologische innovaties zoals kunstmatige intelligentie (AI), elektrische voertuigen (EV's) en automatisering, en speelt een cruciale rol in economische welvaart en nationale veiligheid.
De wereldwijde chiptekorten tijdens de coronaviruspandemie onthulden kwetsbaarheden in de chiptoeleveringsketen, waardoor veel technologieën en essentiële producten die in het dagelijks leven worden gebruikt, in gevaar kwamen.
De huidige toename van de wereldwijde concurrentie ter ondersteuning van de chipindustrie heeft geresulteerd in een snelle groei van de chipmarkt.
Sommige regeringen, die zich al lang bewust zijn van het strategische belang van chips, proberen fabrikanten financieel te steunen. Landen als Maleisië, India en Vietnam zijn begonnen met een driedelige aanpak om investeringen aan te trekken: technologische allianties aangaan met de VS, kennis overdragen van wereldwijde chipproducenten en subsidies verstrekken.
Naarmate de race om technologische dominantie tussen de VS en China escaleert, blijven beide landen investeren in hun technologische bedrijven om een voorsprong te nemen.
Wereldwijde chipmarkt naar verwachting $588,4 miljard in 2024
Chips worden gebruikt in veel elektronische producten, variërend van smartphones en computers tot auto's en medische apparaten, en naarmate de vraag naar deze producten toeneemt, neemt ook de vraag naar chips toe.
De recente interesse in AI-technologie draagt significant bij aan de toegenomen vraag naar chips.
Volgens gegevens van de World Semiconductor Trade Statistics zal de wereldwijde verkoop van halfgeleiders naar verwachting met 13,1% stijgen in 2024 tot $588,4 miljard, doordat de vraag naar chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie toeneemt.
Gegevens van de Semiconductor Industry Association laten zien dat de wereldwijde chipverkoop in 2023 met 8,2% is gedaald tot $526,8 miljard en in 2022 het hoogste niveau ooit bereikte van $574,1 miljard.
Analisten zeggen dat de langetermijnvooruitzichten voor de chipmarkt robuust zijn, waarbij chips een prominentere en significantere rol spelen in de vele producten waar de wereld op draait.
Tot 's werelds grootste chipbedrijven behoren Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Intel, Qualcomm, SK Hynix, Micron Technology, Nvidia, Broadcom, Advanced Micro Devices (AMD), Texas Instruments en MediaTek.
Azië-Pacific domineert chipmarkt
De regio Azië-Pacific is de grootste markt voor chips, goed voor meer dan de helft van het wereldwijde marktaandeel. In deze regio zijn enkele van 's werelds grootste halfgeleiderbedrijven actief, zoals TSMC, Samsung Electronics en SK Hynix.
China is weliswaar niet de grootste chipproducent, maar wel de grootste chipconsument. Het land is ook de grootste producent van gallium en germanium, elementen die worden gebruikt bij de chipproductie.
Sinds 2018 heeft China 52 fabrieken mogelijk gemaakt door middel van een reeks financiële steunprogramma's van meer dan $50 miljard aan financiering, waaronder subsidies, kapitaalinvesteringen, overheidssteun, gunstige leningen en belastingvoordelen, aangezien het land in zijn vijfjarenplan een duidelijke nationale doelstelling heeft gesteld om zelfvoorzienend te worden in alle segmenten van de waardeketen van halfgeleiders.
VS streeft naar leiderschap in chipfabricage
Noord-Amerika is een andere belangrijke regio in de chipmarkt, met de VS als thuisbasis voor enkele van 's werelds grootste chipproducenten zoals Intel, Qualcomm, AMD
*Writing by Emir Yildirim in Istanbul
©TURKİNFO.NL
FACEBOOK YORUMLAR