Wereldwijde Bevolking van Ouderen Overtreft Jongeren tegen 2030

Tegen 2030 wordt verwacht dat de wereldwijde bevolking van 65 jaar en ouder groter zal zijn dan die van jongeren, met een verwachte verdubbeling van het aantal ouderen ten opzichte van kinderen onder de vijf jaar.

Wereldwijde Bevolking van Ouderen Overtreft Jongeren tegen 2030
Editör: Turkinfo.nl
01 Ekim 2024 - 11:35

Tegen 2050 zal het aantal personen van 65 jaar en ouder meer dan verdubbelen en 1,6 miljard bereiken
Ecem Sahinli Oguc | 30.09.2024 - Update: 30.09.2024 ANKARA

In 1990 verklaarde de VN 1 oktober als de "Internationale Dag van de Ouderen" om de uitdagingen van een vergrijzende bevolking aan te pakken en de leefomstandigheden van ouderen te verbeteren.

Recente prognoses van de VN voorspellen dat de wereldbevolking tegen 2030 ongeveer 8,5 miljard zal bedragen, 9,7 miljard tegen 2050 en 10,4 miljard tegen 2100.

Tegen 2030 zal het aantal personen van 65 jaar en ouder naar verwachting groter zijn dan de jeugdbevolking, waarbij het aantal ouderen naar schatting tweemaal zo groot zal zijn als dat van kinderen onder de vijf jaar.

De VN definieert de jeugdbevolking als personen tussen de 15 en 24 jaar.

De wereldwijde bevolking van 65 jaar en ouder zal naar verwachting meer dan verdubbelen, met een stijging naar 1,6 miljard tegen 2050. Als deze voorspelling uitkomt, zal de oudere bevolking meer dan 16% van de wereldbevolking uitmaken.

In 1950 vertegenwoordigde de groep van 65 jaar en ouder wereldwijd één op de twintig mensen. In 2021 was deze verhouding veranderd naar één op de tien, en naar verwachting zal deze leeftijdsgroep tegen 2050 één op de zes mensen wereldwijd uitmaken.

Azië en Europa huisvesten de oudste bevolkingen ter wereld

Volgens het Wereld Sociaal Rapport van de VN van 2023, huisvesten Azië en Europa de meeste van 's werelds oudste bevolkingen.

Japan loopt voorop met 30% van zijn bevolking van 65 jaar en ouder, gevolgd door Italië met 23%.

Finland, Portugal en Griekenland hebben elk een percentage van ongeveer 22% oudere inwoners.

Ondertussen wordt verwacht dat Hongkong en Zuid-Korea Japan zullen inhalen, waarbij hun oudere bevolking tot wel 40% zal stijgen.

Zuid-Europa, waaronder Griekenland, Italië, Malta, Portugal en Spanje—waar de oudere bevolking 21% heeft bereikt—wordt beschouwd als "de oudste regio ter wereld."

Vergrijzing neemt toe in ontwikkelingslanden

De vergrijzing van de bevolking verloopt sneller in ontwikkelingslanden dan in ontwikkelde landen.

Tegen 2050 zal naar verwachting het merendeel van de wereldwijde oudere bevolking in ontwikkelingslanden wonen.

De meeste ontwikkelde landen hebben al lang beleid geïmplementeerd om in te spelen op de maatschappelijke behoeften van hun vergrijzende bevolking. Daarentegen hebben veel ontwikkelingslanden niet de infrastructuur om in de behoeften van hun snel vergrijzende burgers te voorzien.

Als gevolg hiervan wordt er opgeroepen tot actie van ontwikkelingslanden om te anticiperen op de behoeften van hun vergrijzende bevolking.

Oproepen tot herziening van beleid inzake vergrijzing

Elk jaar worden conferenties en evenementen georganiseerd rond een specifiek thema ter gelegenheid van 1 oktober, de "Internationale Dag van de Ouderen."

Dit jaar, ter viering van de 34e herdenking door de VN, is het thema voor 2024 vastgesteld als "Waardig Ouder Worden: Het Belang van het Versterken van Zorg- en Ondersteuningssystemen voor Ouderen Wereldwijd."

Vergrijzende bevolkingen vereisen dat samenlevingen zich aanpassen en de nodige sociale en fysieke omgevingen creëren voor deze leeftijdsgroep.

De vergrijzende bevolking heeft de vraag naar gezondheidszorg en sociale diensten aanzienlijk verhoogd, met name voor ouderen met aandoeningen zoals dementie.

Dit omvat het beschermen van de rechten van ouderen in de zorg, het respecteren van hun waardigheid, overtuigingen, behoeften en privacy, en het bevorderen van dergelijke benaderingen.

De VN roept op tot de ontwikkeling van versterkte beleidsmaatregelen voor zorg- en ondersteuningssystemen voor ouderen, evenals een herziening van bestaande wetgeving op dit gebied.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!