Vanaf 2020 fijnstoftoeslag motorrijtuigenbelasting voor dieselauto's
Eigenaren van een oudere dieselauto betalen vanaf 1 januari 2020 een toeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Oudere dieselauto’s stoten vervuilende fijnstof uit. De overheid wil daarom het bezit en het gebruik van vervuilende auto’s minder aantrekkelijk maken.
Fijnstof, zoals roet, is slecht voor het klimaat en onze gezondheid. Veel fijnstof wordt uitgestoten in het verkeer, vooral door oudere dieselauto’s. De overheid maakt het met de fijnstoftoeslag financieel interessanter om een schonere auto te kopen.
Vervuilende dieselauto’s
De toeslag, die ook wel bekend staat als de ‘roettax’, geldt voor auto’s en bestelwagens die op diesel rijden. En die geen fabrieksroetfilter hebben en fijnstof uitstoten van meer dan 5 milligram per kilometer. Bent u eigenaar van zo’n voertuig? Dan moet u vanaf 1 januari 2020 15% meer motorrijtuigenbelasting betalen, de fijnstoftoeslag. Voor een gemiddelde auto die op diesel rijdt en tussen de 1350 en 1450 kilo weegt, kost dat 225 euro per jaar.
Sommige dieselauto’s, zoals zware dieselbestelauto’s, hebben een fijnstofuitstoot in milligram per kilowattuur (kWh). Hiervoor komt er ook een norm. Heeft u een dieselauto die meer dan 10 milligram per kWh fijnstof uitstoot? Dan gaat u ook de fijnstoftoeslag betalen vanaf 1 januari 2020. Dit voorstel moet de Eerste Kamer nog goedkeuren. Zie hiervoor ook de Memorie van Toelichting op de overige fiscale maatregelen 2020 (PDF, 468 KB) (paragraaf 16, pagina 36).
Fijnstofuitstoot nakijken
De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) houdt in het kentekenregister gegevens bij over fijnstofuitstoot. De Belastingdienst gaat uit van deze gegevens. Op de website RDW kunt u de fijnstofuitstoot van uw voertuig nakijken.
Hoe bepalen wij of u fijnstoftoeslag moet betalen?
Wij gaan uit van de fijnstofuitstoot die voor uw dieselauto in het kentekenregister van de RDW staat.
Gaat u fijnstoftoeslag betalen?
U betaalt fijnstoftoeslag in deze situaties:
• De fijnstofuitstoot is hoger dan 0,005 gram/km.
• De fijnstofuitstoot is hoger dan 0,01 gram/kWh.
• Het roetfilter is verwijderd.
• De datum 1e toelating is vóór 1 september 2009 en de fijnstofuitstoot is niet vastgelegd in het kentekenregister van de RDW.
Voor een bestelauto betaalt u fijnstoftoeslag vanaf 12 jaar na de datum 1e toelating.
Wilt u de fijnstofuitstoot van uw dieselauto zelf opzoeken?
Gaat u dan naar de kentekencheck van de RDW. Vul uw kenteken in en ga naar het tabblad ‘Motor & Milieu’. Klik op ‘Uitstoot’. Bij V.5 ‘Uitstoot deeltjes’ staat de fijnstofuitstoot van uw auto.
Bent u het niet eens met deze fijnstofuitstoot?
Toont u dan aan wat volgens u de juiste fijnstofuitstoot is en stuur het bewijs naar de RDW. Alleen dan kan de RDW de fijnstofuitstoot in het kentekenregister aanpassen. Kijk op rdw.nl voor meer informatie.
Pas na de aanpassing door de RDW kunnen wij voor de motorrijtuigenbelasting rekening houden met de gewijzigde fijnstofuitstoot.
FACEBOOK YORUMLAR