Twee oplichters die 3 miljoen mensen in een Ponzi-netwerk hebben gelokt, gearresteerd in Istanbul

Twee oplichters, die wereldwijd miljoenen mensen hebben bedrogen met de belofte van hoge winsten, zijn in Istanbul gearresteerd. De mannen waren betrokken bij het in Dubai gevestigde bedrijf Omega Pro, dat bekend stond om zijn fraudepraktijken. Het bedrijf had naar schatting 3 miljoen mensen betrokken bij een Ponzi-schema, waarbij investeerders werden gelokt met beloften van hoge rendementen, voornamelijk via cryptovaluta.

Twee oplichters die 3 miljoen mensen in een Ponzi-netwerk hebben gelokt, gearresteerd in Istanbul
Editör: Turkinfo.nl
09 Eylül 2024 - 20:51

Arrestaties na grootschalige oplichting

In juli werd Andreas Szakacs, de Zweedse CEO van Omega Pro, gearresteerd in Istanbul nadat slachtoffers in Turkije klacht hadden ingediend. Na zijn arrestatie veranderde hij zijn naam in Emre Avcı, vermoedelijk om onder de radar te blijven. Szakacs zit momenteel in voorarrest.

Kort daarna arriveerde de Nederlandse zakenman Robert Velghe in Istanbul, in een poging zijn partner Szakacs te helpen ontsnappen. Velghe probeerde zichzelf te verbergen door in verschillende hotels in Levent te verblijven, maar werd uiteindelijk opgepakt door de Turkse gendarmerie toen hij Szakacs in de gevangenis bezocht.

3 miljoen slachtoffers en een schade van 4 miljard dollar

Omega Pro betrok wereldwijd miljoenen mensen bij een investeringsprogramma dat hoge winsten via cryptovaluta beloofde. Het bedrijf bood pakketten aan van 100 tot 50.000 dollar, maar na een periode stopten de uitbetalingen en stortte het systeem in. Uiteindelijk zou de schade oplopen tot maar liefst 4 miljard dollar.

Het bedrijf was niet geregistreerd bij de Turkse Kapitaalmarktraad (SPK) of enig ander wettelijk platform voor cryptotransacties, wat de omvang van de fraude alleen maar benadrukte.

Onderzoek loopt door

De Turkse autoriteiten, in samenwerking met de inlichtingendienst MİT, blijven het onderzoek naar de omvang van het Ponzi-netwerk voortzetten. Verdere arrestaties worden niet uitgesloten, nu steeds meer details van de grootschalige oplichting aan het licht komen.

©TURKİNFO.NL


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!