Turkse koffie-export verdrievoudigde in 5 jaar
In 2023 werd er voor $57,4 miljoen aan koffie geëxporteerd, met Syrië, Wit-Rusland en Rusland als belangrijkste importeurs, volgens het statistisch bureau van het land
Turkije exporteerde vorig jaar 800.600 ton koffie naar 146 landen, wat resulteerde in een omzet van $57,4 miljoen, aangezien de export van dit product in de afgelopen vijf jaar is verdrievoudigd, volgens recente gegevens gepubliceerd door het Turkse statistische bureau TurkStat.
In 2019 werd de omzet uit koffie-export geschat op $19,2 miljoen. Echter, de export van Turkse koffie is de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd, volgens TurkStat-gegevens verzameld door Anadolu.
De totale omzet uit koffie-export in de afgelopen vijf jaar bedroeg $200,6 miljoen.
Uit de gegevens bleek dat Syrië de hoogste vraag heeft naar Turkse koffie-export, met vorig jaar voor $10,4 miljoen aan koffie die naar het land werd geëxporteerd, gevolgd door Wit-Rusland ($8,5 miljoen) en Rusland ($6,5 miljoen).
Turkse koffie werd in 2023 naar 146 landen geëxporteerd, met de hoogste vraag in de VS, Nederland, de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC), Saoedi-Arabië en het VK.
Wat betreft de koffie-import naar Turkije, bedroeg het cijfer $465,1 miljoen in 2023, waarbij Brazilië met $285,2 miljoen op de eerste plaats stond.
‘Turkije is meer dan alleen een koffieproducent’
Turkije heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt in de bereiding en presentatie van koffie, aldus Osman Serim, vicevoorzitter van de Turkse Koffiecultuur- en Onderzoeksvereniging, tegenover Anadolu.
Turkije is meer dan alleen een koffieproducent, voegde Serim eraan toe, eraan toevoegend dat de productie en export van koffiemachines voor de "cezve-koffie" methode, andere soorten bewerkte koffie, porselein en glazen service materialen allemaal bijdragen aan de populariteit van Turkse koffie in verschillende landen.
Hij zei dat Italië opvalt wat betreft toegevoegde waarde en omzet in koffie, ondanks het feit dat het land geen koffie verbouwt, en dat het een goed voorbeeld zou kunnen zijn voor Turkije.
“Het ontwikkelen van machines en apparatuur waarmee Turkse koffie kan worden gemaakt, evenals koffiepotten, zal Turkije op de voorgrond plaatsen van merken met toegevoegde waarde en de oprichting van populaire 'coffeeshop'-ketens over de hele wereld bevorderen,” suggereerde hij.
Hij benadrukte dat zowel de Turkse overheid als de particuliere sector Turkse koffie naar een hoger niveau moeten tillen, omdat hij gelooft dat het in de komende jaren aan populariteit zal winnen, aangezien Turkije een belangrijke speler wordt in de sector.
*Geschreven door Emir Yildirim in Istanbul
©TURKİNFO.NL
FACEBOOK YORUMLAR