Turkse Chef Reproduceert 8.600 Jaar Oud Neolithisch Brood
De Turkse chef-kok Ulaş Tekerkaya is erin geslaagd om een 8.600 jaar oud broodrecept, dat werd ontdekt in de Neolithische nederzetting Çatalhöyük in Konya, opnieuw te maken.
De Turkse chef-kok Ulaş Tekerkaya is erin geslaagd om een broodrecept van 8.600 jaar oud, afkomstig uit de neolithische nederzetting Çatalhöyük in Konya, nieuw leven in te blazen.
Analyses door archeologen hebben aangetoond dat het brood gemaakt werd met ingrediënten zoals erwten, gerst en tarwe. Deze verkoolde en sponsachtige resten werden twee jaar geleden gevonden tijdens opgravingen in Çatalhöyük.
Uit tests uitgevoerd door het Necmettin Erbakan University Research Center for Science and Technology bleek dat de resten een gefermenteerd brood waren, daterend van ongeveer 6.600 v.Chr. De analyses die in Konya zijn uitgevoerd, hebben een van de oudste broden in de geschiedenis aan het licht gebracht.
Geïnspireerd door deze ontdekking gebruikte Tekerkaya oude landbouwproducten uit de regio om het originele recept te recreëren. Na verschillende pogingen slaagde hij erin om het 9.000 jaar oude brood na te maken. Hij bakte de broodjes in een houtoven bij het Meram Stad en Cultuurmuseum.
"In het begin was het brood erg hard en had het een bittere smaak," vertelde Tekerkaya aan Anadolu Agency.
"Maar na een jaar experimenteren heb ik het recept verbeterd tot een smakelijk en voedzaam product. Het resultaat is echt bevredigend en heerlijk."
Verslag: Muhammed Enes Callı – Istanboel
©TURKİNFO.NL
FACEBOOK YORUMLAR