Turkse academici ontwikkelen nauwkeurig apparaat voor haartransplantaties

Aan de Kocaeli Universiteit (KOÜ) hebben wetenschappers een door kunstmatige intelligentie ondersteund apparaat ontwikkeld om fouten bij haartransplantaties te voorkomen. Het apparaat, genaamd "KE-BOT", voert een 360 graden haaranalyse uit, waardoor artsen nauwkeuriger kunnen werken.

Turkse academici ontwikkelen nauwkeurig apparaat voor haartransplantaties
Editör: Turkinfo.nl
13 Ekim 2024 - 06:59 - Güncelleme: 13 Ekim 2024 - 07:02

Het project, geleid door Prof. Dr. Oğuzhan Urhan en Dr. Koray Erdoğan, begon zeven jaar geleden en werd ondersteund door TÜBİTAK. Het apparaat helpt artsen om het juiste aantal haarfollikels te transplanteren, zonder het donorgebied te veel te belasten. KE-BOT is inmiddels gepatenteerd in de VS en wordt al gebruikt in klinieken in Istanbul.

Urhan benadrukte dat ze met behulp van honderden en duizenden patiëntgegevens de kunstmatige intelligentie hebben getraind om nauwkeurige haaranalyses te kunnen maken. Het systeem gebruikt robotarmen en camera’s om het hoofd te scannen en meet de dikte en het aantal haren, van zeer dunne haren van 30-40 micron tot haren van 100 micron.

Er zijn plannen om het apparaat internationaal uit te breiden. De eerste export vond plaats naar het Verenigd Koninkrijk, en er lopen gesprekken voor leveringen aan andere landen. "We willen deze technologie wereldwijd verspreiden," aldus Prof. Dr. Urhan. Dankzij de nauwkeurigheid van het apparaat, dat een foutmarge van minder dan 5% heeft, kunnen haartransplantaties veel efficiënter worden uitgevoerd.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!