Türkiye Wereldleider in de Export van gewapende drones: Periode 1995-2023

In de afgelopen jaren heeft Türkiye met indrukwekkende stappen in de defensie-industrie de aandacht op zich gevestigd op het wereldtoneel. Tussen 1995 en 2023 heeft Türkiye, vooral op het gebied van gewapende onbemande luchtvaartuigen (SİHA's) en onbemande luchtvaartuigen (İHA's), een snelle opmars gemaakt. In deze periode is Türkiye uitgegroeid van een regionale macht tot een leider op de wereldmarkt. Volgens de meest recente cijfers heeft het de VS en China achter zich gelaten en is het nu wereldwijd marktleider.

Türkiye Wereldleider in de Export van gewapende drones: Periode 1995-2023
Editör: Turkinfo.nl
15 Eylül 2024 - 21:37 - Güncelleme: 15 Eylül 2024 - 21:47

De Stijging van Türkiye in de Wereldwijde Export van İHA's en SİHA's

In 2018 betrad Türkiye de İHA- en SİHA-markt, en behaalde het in korte tijd grote successen. Vanaf 2021 werd Türkiye de grootste wereldwijde leverancier van militaire İHA's, waarbij het reuzen zoals de VS en China wist te overtreffen. Tegenwoordig controleert Türkiye maar liefst 65% van de wereldwijde SİHA-markt. Dit succes is een teken van de indrukwekkende vooruitgang die het land in slechts zes jaar heeft geboekt.

Het Achterlaten van de VS en China

Het succes van Türkiye in de export van İHA's en SİHA's heeft landen als de VS en China, die al 29 jaar actief zijn op dit gebied, in de schaduw gesteld. Uit onderzoek van Molly Campbell en de gegevens van het Center for a New American Security over de jaren 1995-2023 blijkt de snelle opmars van Türkiye in deze sector. Vanaf 2021 is Türkiye de grootste wereldwijde leverancier van militaire İHA's, waarbij het de VS en China heeft ingehaald. Bovendien is Türkiye de grootste exporteur van SİHA's geworden, waarbij het China achter zich heeft gelaten.

Redenen voor het Succes

Achter dit succes van Türkiye liggen enkele belangrijke factoren. De eerste is de inzet op binnenlandse productie in de defensie-industrie. Türkiye heeft de afhankelijkheid van buitenlandse technologieën verminderd door op eigen technologieën te vertrouwen, waardoor het op dit gebied onafhankelijk is geworden. Dit heeft de concurrentiekracht op de wereldmarkt vergroot en Türkiye in een leidende positie geplaatst.

De Export van İHA's en SİHA's door Türkiye

De SİHA's en İHA's van Türkiye worden wereldwijd door vele landen geprefereerd. In het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Europa gebruiken verschillende landen deze geavanceerde technologieën van Türkiye effectief in militaire operaties. Dit levert Türkiye aanzienlijke economische en strategische voordelen op.

SupplierTotal Number of Armed Drone Transfers
Turkey47
China34
United States12
Iran8
Israel6
South Africa3
United Arab Emirates3
Belarus1
Russia1

De opkomst van Türkiye in de İHA- en SİHA-sector tussen 1995 en 2023 toont aan dat het land een wereldwijde macht in de defensie-industrie is geworden. Door grote landen als de VS en China achter zich te laten en de grootste exporteur van İHA's en SİHA's ter wereld te worden, zal Türkiye naar verwachting deze prestatie de komende jaren blijven voortzetten. Dit bevestigt nogmaals de belangrijke rol van Türkiye als wereldspeler in de defensietechnologie.


©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!