Türkiye's Eerste Inheemse Communicatiesatelliet Succesvol Gelanceerd

Türkiye's eerste inheemse communicatiesatelliet, Turksat 6A, is met succes gelanceerd vanuit de Amerikaanse staat Florida door de Falcon 9-raket van SpaceX. De lancering vond plaats om 19.30 uur Eastern Daylight Time (23.30 uur GMT) op maandag vanaf Cape Canaveral Space Force Station.

Türkiye's Eerste Inheemse Communicatiesatelliet Succesvol Gelanceerd
Editör: Turkinfo.nl
09 Temmuz 2024 - 07:18

Volgens SpaceX wordt verwacht dat de satelliet na ongeveer 35 minuten zal worden uitgezet.

De 4,25 ton wegende satelliet zal opereren op de 42 graden oostelijke orbitale positie en heeft een levensduur van 15 jaar in een baan om de aarde.

De satelliet zal Türkiye, Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië bestrijken en zal 4,5 miljard mensen voorzien van televisie-, radio- en noodcommunicatiediensten.

Resultaat van 10 jaar werk

Het project voor Turksat 6A is zo'n 10 jaar in de maak geweest.

Turksat 1C, de opvolger van de eerste communicatiesatelliet, Turksat 1B, werd gelanceerd in 1996, gevolgd door Turksat 2A in 2001, Turksat 3A in 2008, Turksat 4A in 2014, Turksat 4B in 2015 en Turksat 5A en 5B in 2021.

Turkse ingenieurs namen deel aan de bouw van de 4A en 4B satellieten, evenals aan de ontwerp-, productie- en testfases van 5A en 5B.

Het inheemse Turksat 6A-project werd officieel gelanceerd op 15 december 2014, beginnend met de opening van het Space Systems Assembly Integration and Test Center, dat werd opgericht bij de faciliteiten van Turkish Aerospace Industries in samenwerking met Turksat en de Defense Industry Agency van Türkiye.

Turkse defensiebedrijven, het Turkse Ruimteagentschap, Aselsan, C2TECH en Turkish Aerospace Industries werkten samen met Turksat en de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Türkiye's Space Technologies Research Institute aan de voltooiing van de bouw van de satelliet.

De voorlopige beoordelingsfase van het vaartuig begon in 2015, en de eerste kritische beoordelingsfase begon het jaar daarop.

Het thermische structurele kwalificatiemodel werd voltooid in 2017, en de tweede kritische beoordelingsfase begon in 2018, terwijl de bouw van het ingenieursmodel van de satelliet begon in 2019 en werd afgerond in 2022.

De eerste functionele en thermische vacuümtests van het vluchtmodel van het vaartuig werden hetzelfde jaar uitgevoerd.

In 2023 werden de vibratie- en akoestische tests van het vluchtmodel van Turksat 6A, evenals de schoktest en fit-check, uitgevoerd.

De tests van het vaartuig werden officieel afgerond in 2024 en de massa-eigenschappen werden in april gemeten, gevolgd door de levering aan de SpaceX-faciliteit in Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida op 4 juni.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!