Syrische Vluchtelingen in Turkije Keren Terug naar Hun Land
De Syrische vluchtelingen die tijdens de burgeroorlog naar Turkije zijn gevlucht, keren nu, na de val van het 61-jarige Baath-regime, massaal terug naar hun land. Bij grensovergangen in Kilis en Hatay is een grote toeloop van mensen die hopen hun leven in Syrië opnieuw op te bouwen.
Terugkeer via Öncüpınar Grenspost in Kilis
Bij de Öncüpınar Grenspost in Kilis staan Syrische gezinnen in de rij om hun papieren te regelen bij het Terugkeercentrum. Een van hen, de 45-jarige Mohammed Taha, sprak zijn dank uit aan het Turkse volk:
"Turkije heeft ons enorm geholpen. Moge Allah de Turkse bevolking en president Erdoğan zegenen. De oorlog is voorbij, Assad is weg, en nu zal alles beter worden."
Ali Mustafa, een 17-jarige jongen die tien jaar geleden met zijn familie naar Turkije kwam, verlaat Turkije met gemengde gevoelens:
"We hebben in Turkije gewerkt en gestudeerd. Nu de situatie in Syrië is verbeterd, gaan we terug. We zijn Turkije heel dankbaar, moge Allah iedereen hier zegenen."
De 14-jarige Fatma Zehra Hussein, die op haar derde naar Turkije kwam, is blij om naar haar geboorteland terug te keren.
"Ik ging hier naar school en leerde Turks. Nu de oorlog voorbij is, ga ik terug naar mijn land. Ik ben Turkije dankbaar voor alles."
Terugkeer via Hatay: Cilvegözü, Yayladağı en Zeytindalı
In Hatay zijn de grensovergangen bij Cilvegözü, Yayladağı en Zeytindalı druk bezet door terugkerende Syriërs. Bij de grenspost van Cilvegözü, in het district Reyhanlı, staan gezinnen te wachten in lange rijen die door de Turkse gendarmerie georganiseerd worden.
Veel terugkerende gezinnen nemen hun persoonlijke bezittingen mee, zoals kleding en huishoudelijke spullen. Medewerkers van de provinciale immigratiedienst helpen hen met handkarren om de bagage te vervoeren. Ook kinderen trekken de aandacht: sommigen dragen speelgoed, terwijl anderen trots met Turkse vlaggen zwaaien, zoals de 5-jarige Ghiyas en zijn 8-jarige broer Mohammed Haribi.
De Turkse Rode Halve Maan en andere hulporganisaties ondersteunen de terugkeerders door warme soep en andere voedselvoorzieningen aan te bieden. Tegelijkertijd zorgen douanebeambten, samen met speurhond Öfke, voor de veiligheid bij de grensovergangen.
Een Emotionele Terugkeer
Voor velen is de terugkeer naar Syrië een emotioneel moment. Huzeyfe Hac Süleyman, die 12 jaar in Adana verbleef, kan eindelijk zijn moeder weer zien:
"Ik heb mijn moeder al 12 jaar niet gezien, en ik heb haar enorm gemist. We keren terug naar ons huis, en ik ga werken om ons leven opnieuw op te bouwen."
De 8 jaar in Kayseri verblijvende Mustafa El Ceria keert met zijn gezin terug naar Hama. Hij verklaarde:
"Ik heb mijn familie in Syrië erg gemist. Het is tijd om terug te gaan en een nieuw hoofdstuk te beginnen."
Necim Hafi, die 12 jaar in Istanbul verbleef, kijkt uit naar zijn terugkeer naar Aleppo.
"We kwamen als twee personen naar Turkije, en nu keren we terug als een gezin van vijf. De oorlog is voorbij, en we zijn erg blij. We beginnen in Aleppo een nieuw leven."
Hoop op een Nieuwe Toekomst
De val van het Baath-regime en het herstel van stabiliteit in Syrië bieden hoop voor veel vluchtelingen die een decennium in Turkije hebben doorgebracht. Terwijl ze Turkije dankbaar zijn voor de gastvrijheid en steun, kijken ze uit naar een toekomst in hun eigen land, waar ze hun leven weer kunnen opbouwen.
©TURKİNFO.NL
FACEBOOK YORUMLAR