Stijging discriminatiemeldingen in 2013

In 2013 heeft RADAR 10% meer meldingen van discriminatie ontvangen dan in het voorgaande jaar, het waren er meer dan 950. Of in 2013 vaker is gediscrimineerd, is op basis van het aantal meldingen lastig te zeggen. I

Stijging discriminatiemeldingen in 2013
Editör: Turkinfo.nl
06 Mayıs 2014 - 17:48

In de laatste maanden van 2013 is een felle discussie gevoerd over racisme en discriminatie in Nederland. Dat heeft zeker bijgedragen aan het aantal meldingen. De stijging lijkt zich ook in 2014 door te zetten. De uitspraken van Geert Wilders hebben veel emoties losgemaakt en hebben voor maar liefst 811 meldingen bij RADAR gezorgd. Maar ook los van die meldingen ontvangt RADAR duidelijk meer meldingen in het eerste kwartaal van 2014 dan in het eerste kwartaal van 2013.



RADAR is het bureau voor gelijke behandeling en tegen discriminatie voor de regio’s Brabant-Noord, Midden- en West-Brabant, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid. Specifiek voor de gemeente Rotterdam is RADAR het kenniscentrum op dit gebied. Zijn inwoners van de 65 aangesloten gemeenten getuige van discriminatie of ervaren ze dat persoonlijk, dan kunnen zij een beroep doen op RADAR voor advies en ondersteuning.



 



Regionale cijferrapportages



Uit RADAR-regio Rotterdam-Rijnmond komen in 2013 512 meldingen, uit Midden- en West-Brabant 252, uit Brabant-Noord 100 en uit Zuid-Holland-Zuid 88. Zoals elk jaar steekt discriminatie op grond van ras er met kop en schouders bovenuit, net als arbeidsmarktdiscriminatie. Daarnaast melden steeds meer mensen ongelijke behandeling om redenen op grond van uiterlijke kenmerken, woonplaats of sociale positie. Onderscheid op deze gronden genieten geen wettelijke bescherming.



 



De jaarlijkse feitenkaart voor de regio's Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland-Zuid krijgt dit jaar een nieuw jasje, ontwikkeld door RADAR in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit rapport is geschreven op basis van een regionaal rapportageformat dat beter aansluit bij de behoeften van lokale beleidsmaker, waarbij ook gegevens van politie en andere instanties zijn meegenomen. Gemeenten maken gebruik van de regionale cijferrapportages om hun beleid op het gebied van discriminatiebestrijding te onderbouwen en aan te scherpen.



Uit recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) weten we dat slechts één op de acht ervaringen ergens wordt gemeld. Het SCP concludeert in hetzelfde onderzoek ook dat maar liefst een kwart van de inwoners van Nederland discriminatie heeft ervaren in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek. Het feit dat er hoe dan ook in het eerste kwartaal 2014 meer meldingen zijn binnen gekomen dan in voorgaande jaren, zonder dat er noemenswaardige activiteiten zijn uitgevoerd om de meldingsbereidheid te bevorderen (zoals een campagne), laat de voorzichtige conclusie toe dat men discriminatie vaker herkent en aan wil pakken.



 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!