Rutte neemt het stokje over van Jens Stoltenberg als NAVO-chef

Voormalig Nederlands premier Mark Rutte heeft op dinsdag zijn taken als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO op zich genomen, ter vervanging van de Noor Jens Stoltenberg, die tien jaar lang de leiding had over het bondgenootschap.

Rutte neemt het stokje over van Jens Stoltenberg als NAVO-chef
Editör: Turkinfo.nl
01 Ekim 2024 - 11:33

Burak Bir LONDEN

Tijdens de overdrachtsceremonie verklaarde Rutte dat hij als secretaris-generaal drie prioriteiten zal nastreven. De eerste is het versterken van de NAVO en ervoor zorgen dat de verdediging van de bondgenoten effectief en geloofwaardig blijft tegen alle dreigingen.

"De tweede prioriteit is het intensiveren van onze steun aan Oekraïne en het land steeds dichter bij de NAVO brengen, omdat er geen duurzame veiligheid in Europa kan zijn zonder een sterk en onafhankelijk Oekraïne," zei hij.

Rutte voegde daaraan toe dat zijn derde prioriteit zal zijn om de samenwerking van de NAVO met de EU en landen over de hele wereld die gemeenschappelijke belangen en waarden delen, te versterken.

Eerder, tijdens een gezamenlijke persverklaring met Stoltenberg, zei Rutte dat de kerntaak van de NAVO om "ervoor te zorgen dat we onze mensen, onze landen en natuurlijk onze waarden verdedigen" onveranderd blijft.

"Wij moeten ervoor zorgen dat Oekraïne als een soeverein, onafhankelijk en democratisch land zegeviert," benadrukte hij, waarbij hij ook opriep tot versterking van de collectieve verdediging van de NAVO.

Zowel Stoltenberg als Rutte uitten hun zorgen over de escalatie in Libanon en spraken de hoop uit op vrede in de regio.

In juni kondigde de NAVO aan dat de 47-jarige Rutte officieel was bevestigd als nieuwe leider van het militaire bondgenootschap, ter vervanging van Jens Stoltenberg, wiens ambtstermijn werd verlengd vanwege de oorlog in Oekraïne.

Rutte was de enige kandidaat nadat de Roemeense president Klaus Iohannis zich uit de race had teruggetrokken.

De NAVO-bondgenoten kwamen in juli 2023 overeen om de ambtstermijn van de 65-jarige Stoltenberg met een jaar te verlengen, tot 1 oktober 2024. Hij was sinds 2014 de 13e secretaris-generaal van de NAVO.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!