Ruim 745 Duizend Mensen met Andere EU-Nationaliteit in Nederland

Amsterdam, 4 juni 2024 - Op 1 januari 2024 woonden er 745.500 mensen met een nationaliteit uit een ander EU-land in Nederland. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen. Polen vormen de grootste groep met een kwart van alle EU-burgers in Nederland.

Ruim 745 Duizend Mensen met Andere EU-Nationaliteit in Nederland
Editör: Turkinfo.nl
04 Haziran 2024 - 10:25

Stemrecht Europese Verkiezingen

Bijna 649.000 inwoners met een EU-nationaliteit zijn 18 jaar of ouder en mogen stemmen voor het Europees Parlement in Nederland. Dit kan alleen als ze in Nederland wonen en niet in een ander EU-land stemmen.

Jonger dan Gemiddeld

Inwoners met een EU-nationaliteit zijn gemiddeld jonger dan die met de Nederlandse nationaliteit. Ze zijn vaker tussen de 20 en 50 jaar oud, terwijl het aandeel dat ouder is dan 50 juist kleiner is. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. De belangrijkste reden voor migratie van EU-burgers naar Nederland is werk, gevolgd door studie en gezinsmigratie.

Luxemburg Heeft Relatief Meeste EU-Burgers

Binnen de EU heeft Luxemburg het hoogste percentage inwoners met een andere EU-nationaliteit. In 2023 had 37% van de Luxemburgse bevolking een andere EU-nationaliteit. Dit komt deels doordat Luxemburg een klein land is met een aantal Europese instellingen. Nederland staat op de negende plaats met 4% inwoners met een andere EU-nationaliteit. In Polen, Roemenië en de Baltische Staten is het aandeel mensen met een andere EU-nationaliteit het laagst.

Polen Grootste Groep in Nederland

Van alle EU-burgers in Nederland heeft 25% de Poolse nationaliteit. Zij vormen de grootste groep, gevolgd door Duitsers (11%). Ten opzichte van tien jaar geleden is het aantal EU-burgers in Nederland gestegen, met name Polen, Bulgaren en Roemenen.

Vrije Migratie binnen EU

EU-burgers mogen zich vrij verplaatsen en verblijven in andere EU-landen. Ze hebben geen vergunning nodig om in Nederland te werken. Echter, een groot deel van de EU-migranten verlaat Nederland na verloop van tijd. Van degenen die zich in 2011 vestigden, woonde meer dan de helft na drie jaar niet meer in Nederland. Na tien jaar was bijna driekwart vertrokken.

Gemiddeld 7,5 Jaar in Nederland

Mensen met een andere EU-nationaliteit die op 1 januari 2024 in Nederland woonden, waren toen gemiddeld ruim 7,5 jaar in het land.

CBS

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!