Rekenkamer: Harde brexit kost Nederland tot 2023 2,3 miljard avro

In het scenario van een no-deal brexit bedragen de directe financiële kosten ongeveer € 2,3 miljard in de periode 2018-2023.

Rekenkamer: Harde brexit kost Nederland tot 2023 2,3 miljard avro
Editör: Turkinfo.nl
10 Aralık 2018 - 11:39

Verder kan de Douane op 29 maart 2019 niet volledig klaar zijn voor de nieuwe en toename van bestaande werkzaamheden als gevolg van brexit. Het parlement krijgt informatie over brexit op hoofdlijnen.



‘No-deal’ brexit kost Nederland komende jaren €2,3 miljard

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat en het akkoord dat daarover klaar ligt niet aanvaardt, kost dat Nederland de komende twee jaar € 1,6 miljard. Bij een ‘no-deal’ brexit bedragen de extra uitgaven voor de rijksoverheid nog eens bijna € 700 miljoen, in totaal dus € 2,3 miljard tot en met 2023.



Financiële gevolgen

Bij een ‘no-deal’ brexit bedragen de directe financiële kosten voor Nederland in 2019 en 2020 € 1,6 miljard. Ook Nederland zal dan immers moeten bijdragen aan onder andere de compensatie van de wegvallende afdracht van het VK aan de EU. Op langere termijn stijgen de Nederlandse EU-afdrachten ook zonder een brexit maar die toename wordt groter als gevolg van brexit. De afdracht van Nederland aan de EU zal in 2021 nog eens € 1,25 miljard hoger uitvallen en vanaf 2026 draagt Nederland ongeveer € 2,5 tot € 3 miljard per jaar extra bij in het geval van brexit. Als het VK de Europese Unie door middel van een akkoord verlaat dan valt het genoemde bedrag voor 2021 per saldo € 0,5 miljard lager uit.





Daarnaast reserveert het kabinet bijna € 700 miljoen voor de periode 2018 – 2023 voor verschillende instellingen van de rijksoverheid die door brexit worden geraakt. Onder andere de Douane en de NVWA kunnen zich hiermee versterken, zodat de extra werkzaamheden als gevolg van een ‘no-deal’ brexit worden opgevangen. Het onderzoek laat ook zien dat het kabinet nog niet alle mogelijke kosten voor Nederland in beeld heeft. Er is nog geen zicht op wat brexit kan betekenen voor de handelsstromen en dus de omvang van de invoerrechten.



Impact brexit op Douane

Uit het onderzoek blijk dat de Douane op 29 maart 2019 niet volledig klaar kan zijn voor een ‘no-deal’ brexit. Dat betekent dat de Douane prioriteiten moet stellen met de beschikbare capaciteit en dus keuzes moet maken in de handhaving. Bij een ‘no-deal’ brexit heeft de Douane 928 fte extra nodig. De Algemene Rekenkamer stelde bij de afronding van haar onderzoek vast dat de Douane op 29 maart 2019 300 extra fte verwacht te hebben aangenomen. Een aantal daarvan moet dan nog wel de opleiding afronden. De werving en selectie van nieuwe douanemedewerkers heeft vertraging opgelopen. Daarnaast is er een gebrek aan docenten om de medewerkers op te leiden. En de Douane werkt nog aan de benodigde huisvesting, IT-aanpassingen en aanschaf van middelen zoals scan-apparatuur om na een ‘no-deal’ brexit de extra werkzaamheden te kunnen verrichten.



Rekenkamer



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!