Reklam

Nederlandse Drugsbaron en Turkije: Omkoopschandaal en Geschokte Rechtvaardigheid

Het in Nederland gestarte 'Cherokee'-onderzoek wordt beschouwd als een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen drugssmokkel. In het kader van dit onderzoek werd onthuld dat de leiding van de bende in handen was van de Nederlandse drugsbaron Joseph Johannes Leijdekkers. De Turkse tak van deze bende werd geleid door Abdullah Alp Üstün, die in opspraak kwam door een schandalige vrijlating.

Nederlandse Drugsbaron en Turkije: Omkoopschandaal en Geschokte Rechtvaardigheid
Editör: Turkinfo.nl
08 Ağustos 2024 - 07:26
Reklam
Reklam

De voorzitter van de 15e Hoge Strafrechtbank in Istanbul, Oktay A., en de rechtbankleden Arzu A. en Veysi G., zouden beschuldigd worden van het vrijlaten van Üstün en andere verdachten in ruil voor een smeergeld van 720.000 dollar, waardoor het vertrouwen in het gerecht ernstig werd geschaad.

Ontstaan van het Schandaal

In een per e-mail verstuurde melding aan het Openbaar Ministerie van Istanbul werd beweerd dat Abdullah Alp Üstün en de rechtbankvoorzitter Oktay A. een dag voor de zitting een overeenkomst hadden gesloten voor een bedrag van 720.000 dollar. Deze melding werd gezien als een document dat de corruptie binnen het rechtssysteem blootlegt.

Het rapport van de inspecteurs over de rechtbank, dat werd opgesteld door de HSK, ondersteunde deze beschuldigingen. In het rapport werd gesteld dat er inderdaad een overeenkomst was gesloten tussen Üstün en Oktay A. een dag voor de zitting.

Beslissing van de Rechtbank en Reacties

Bij de operaties tegen drugshandelaren die vorig jaar werden uitgevoerd, werden 51 verdachten gearresteerd en aangeklaagd met een eis tot 82 jaar gevangenisstraf. Abdullah Alp Üstün en 14 andere verdachten stonden voor de 15e Hoge Strafrechtbank in Istanbul. Ondanks het verzoek van de aanklager om de voorlopige hechtenis van alle verdachten te verlengen, besloot de rechtbankvoorzitter tot vrijlating van alle 15 verdachten. Deze beslissing werd genomen na een zitting die duurde tot 02:30 uur 's nachts.

Na de vrijlating tekende het Openbaar Ministerie van Istanbul bezwaar aan tegen de beslissing van de rechtbank. Het 16e Hoge Strafgerechtshof van Istanbul accepteerde het bezwaar en beval de hernieuwde aanhouding van Abdullah Alp Üstün, zijn zoon Efe Alp Üstün, Aziz Demir, Bahadır Mert Oğur, Eric Schroeder, Selçuk Aydın en Wilhelmus Adrianus Leijdekkers. Alle verdachten bleken echter te zijn gevlucht en de zoektocht naar hen werd voortgezet.

Geschokt Vertrouwen in het Rechtssysteem

Het rapport over de rechtbank werd naar de 2e Kamer van de HSK gestuurd en de inspecteurs vroegen om ontslag van de voorzitter van de 15e Hoge Strafrechtbank van Istanbul, Oktay A., en de rechtbankleden Arzu A. en Veysi G. In het rapport werd melding gemaakt van een e-mail waarin werd beweerd dat er een overeenkomst was gesloten tussen de rechtbankvoorzitter en de leider van de criminele bende, Abdullah Alp Üstün.

Dit incident heeft het vertrouwen in het rechtssysteem ernstig aangetast. Het is opnieuw duidelijk geworden dat transparantie en verantwoording binnen het rechtssysteem essentieel zijn voor het waarborgen van gerechtigheid en het voorkomen van soortgelijke schandalen. Turkije moet hervormingen doorvoeren in het rechtssysteem en sterkere mechanismen opzetten om deze corruptie tegen te gaan. Dit schandaal heeft niet alleen in Turkije, maar ook internationaal het vertrouwen in het rechtssysteem aangetast.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!