Langdurige armoede in Nederland
In de afgelopen jaren nam het aantal mensen in Nederland die in armoede leven sterk toe.
Dit is een gevolg van de meest recente economische recessie, die eind 2008 begon en tot halverwege 2013 voortduurde. In 2007 hadden iets minder dan 850.000 personen een inkomen onder de armoedegrens, in 2013 waren dat er ruim 1,25 miljoen. Deze cijfers zijn aomstig uit het Armoedesignalement 2014, de laatste editie van de inmiddels afgeronde publicatiereeks van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over armoede in Nederland.
Met de oplopende aantallen mensen die onder de armoedegrens leven, groeide ook de groep die langdurig in deze situatie verkeerde. Omdat de kans op nadelige gevolgen van armoede groter kan worden naarmate die situatie langer duurt, is het belangrijk dieper op deze problematiek in te gaan. In deze studie gaat het SCP na welke patronen van langdurige armoede zich de laatste decennia hebben voorgedaan in Nederland, bij welke bevolkingsgroepen deze langdurige armoede zich concentreert, en of dit in de loop van de tijd is veranderd.
We gebruiken daarbij verschillende methoden om ‘langdurigheid’ vast te stellen.
Dit onderzoek laat onder meer zien dat de gebruikelijke ‘terugkijkende’ manier (historiemethode) om armoede te bepalen tot een onderschaing leidt. Aan de hand van de beter bruikbare episodemethode blijkt de langdurige armoede bijna twee keer zo hoog te zijn, en verkeert een meerderheid van de groep armen langdurig in deze situatie. Het is nog onduidelijk of deze cijfers na aoop van de recessie substantieel zullen teruglopen;
op grond van de historische ontwikkeling lijkt een al te groot optimisme echter niet gerechtvaardigd. Uit het onderzoek blijkt verder dat van de nieuwe groep armen 60% weliswaar een jaar later niet meer arm is, maar ook dat een groot deel van die uitstromers in latere jaren toch weer arm wordt.
De uitkomsten van de studie Een lang tekort duiden er dus op dat armoede voor een behoorlijke groep Nederlanders een structureel karakter heeft, en daarvoor bestaan vermoedelijk geen gemakkelijke oplossingen. Hopelijk zullen de hier gepresenteerde inzichten wel bijdragen aan het ontwikkelen van een effectief beleid gericht op het voorkomen en beperken van langdurige armoede.
FACEBOOK YORUMLAR