Kabinet wil betere aanpak discriminatie
Het is voor het kabinet onaanvaardbaar dat Joodse gebedshuizen beveiligd moeten worden en moskeeën worden geconfronteerd met bekladding, brandstichting en vernielingen
Er komt een ‘handreiking discriminatie’ beschikbaar, die een toegankelijk overzicht biedt van instanties waar burgers terecht kunnen als ze gediscrimineerd worden en een voorlichtingscampagne om de aangiftebereidheid te verhogen. Ook de registratie wordt verbeterd. Voorts komt er een onderzoek naar incidenten rond moskeeën en discriminatie op grond van huidskleur.
De ministers Asscher en Plasterk schrijven dit in een brief aan de Tweede Kamer. Bij de brief zijn de cijfers over 2013 gevoegd. Uit die cijfers blijkt dat de helft van de ruim 6.000 meldingen bij antidiscriminatiebureaus betrekking heeft op discriminatie wegend ras of etniciteit. Een kwart van de meldingen heeft betrekking op de arbeidsmarkt. Ruim 300 meldingen hebben betrekking op discriminatie wegens godsdienst. In de helft daarvan betrof het de islam. Het aantal meldingen van antisemitisme lag in 2012 op 96 en in de eerste 7 maanden van 2014 op 100. In 2013 is het aantal meldingen vanwege seksuele gerichtheid gedaald (435).
In de Poldis rapportage staan de cijfers over gevallen die door de politie zijn geregistreerd. Een bijlage van het rapport over 2013 is gewijd aan het thema moslimdiscriminatie. ‘Moslimsdiscriminatie’ (islamofobie) is niet een feit waarop door de politie afzonderlijk wordt geregistreerd. In een aantal gevallen kan uit de achtergrondinformatie wel worden afgeleid dat sprake is van moslimhaat. In het onderzoek werden zo 150 incidenten gevonden die onder de noemer moslimdiscriminatie vallen. Meestal schelden (115), daarnaast ongelijke behandeling (35), waarvan 17 maal bekladding, vernieling of brandstichting. Een vijfde van de incidenten vond plaats in Rotterdam.
FACEBOOK YORUMLAR