Reklam

Groeiend Ongelijkheid en Armoedezorgen in Duitsland: Een Verdere Kloof tussen Arm en Rijk

Düsseldorf, Duitsland – Terwijl de kloof tussen rijk en arm in Duitsland verder toeneemt, nemen ook de zorgen over armoede en onzekerheid toe. Volgens een recent onderzoek van het Duits Economisch en Sociaal Onderzoeksinstituut (WSI), dat verbonden is aan de Hans Böckler Stichting in Düsseldorf, leidt de groeiende inkomensongelijkheid tot steeds meer angst voor de toekomst en zorgen over armoede.

Groeiend Ongelijkheid en Armoedezorgen in Duitsland: Een Verdere Kloof tussen Arm en Rijk
Editör: Turkinfo.nl
07 Kasım 2024 - 08:06
Reklam
Reklam

Toenemende Ongelijkheid en Stijgende Gini-coëfficiënt

Duitsland, als de grootste economie van Europa, kampt met toenemende ongelijkheid in de inkomensverdeling. Een belangrijke maatstaf hiervan, de Gini-coëfficiënt, is tussen 2010 en 2021 gestegen van 0,282 naar 0,31, wat het hoogste niveau vertegenwoordigt in de afgelopen jaren. Dit is een duidelijke indicatie van de toenemende ongelijkheid in het land.

Toename van Armoede in Duitsland

De studie laat ook zien dat het percentage van de bevolking dat onder de armoedegrens leeft, significant is gestegen. Waar in 2010 nog 14,2% van de Duitse bevolking onder deze grens leefde, was dit percentage in 2021 gestegen naar 17,8%.

Mensen die minder dan 60% van het gemiddelde inkomen verdienen, worden als “arm” beschouwd. Meer dan een derde van deze mensen met lage inkomens is van mening dat de “regeringspartijen het volk misleiden,” een sentiment dat de vertrouwenscrisis in de Duitse politiek benadrukt.

Een Diepere Crisis van Deelname en Vertrouwen

Dorothee Spannagel, onderzoeker bij het WSI, verklaarde: “Uit de data blijkt dat Duitsland zich de afgelopen jaren in een diepere crisis van participatie bevindt. Deze crisis heeft zowel een materiële als een emotioneel-subjectieve kant. Het materiële aspect is het meest voelbaar onder mensen in armoede, voor wie de directe financiële ontbering een fundamentele zorg is. Sommigen van hen trekken zich zelfs zichtbaar terug uit het politieke systeem. Niet alleen is het aantal armen gegroeid sinds 2010, maar deze groep is ook relatief gezien verder verarmd ten opzichte van de middenklasse.”

Definitie van Armoede en Inkomen

Het WSI-onderzoek hanteert een duidelijke definitie van armoede: een huishouden wordt als “arm” beschouwd als het netto inkomen lager is dan 60% van het gemiddelde nationale inkomen. Voor alleenstaanden ligt deze grens bij een maandelijks inkomen van maximaal 1350 euro, terwijl dit voor een huishouden van vier personen, met twee kinderen onder de 14 jaar, op 2830 euro per maand ligt.

De groeiende kloof tussen arm en rijk in Duitsland benadrukt de noodzaak voor nieuwe en inclusieve beleidsmaatregelen om de toenemende ongelijkheid aan te pakken en de sociale cohesie te versterken.


©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!