EU en NAVO verwelkomen grote gevangenenruil met 7 landen in Turkije

EU opgelucht door vrijlating en overdracht van 'politieke gevangenen', waaronder EU-burgers, gefaciliteerd door Turkije, zegt EU-buitenlandchef

EU en NAVO verwelkomen grote gevangenenruil met 7 landen in Turkije
Editör: Turkinfo.nl
02 Ağustos 2024 - 05:51 - Güncelleme: 02 Ağustos 2024 - 05:55

De EU en NAVO hebben donderdag de vrijlating van oppositiefiguren en journalisten die in Rusland werden vastgehouden, verwelkomd. Deze gevangenenruil vond plaats in de Turkse hoofdstad Ankara.

"De Europese Unie is opgelucht door de vrijlating en overdracht naar vrijheid buiten Rusland en Wit-Rusland van een aantal politieke gevangenen, waaronder EU-burgers, gefaciliteerd met de hulp van Turkije," zei buitenlandchef Josep Borrell in een verklaring van de Europese Dienst voor extern optreden.

Borrell benadrukte dat de vrijgelaten personen ten onrechte werden vervolgd in Rusland en Wit-Rusland om politieke redenen, en riep op tot de "onmiddellijke en onvoorwaardelijke" vrijlating van degenen die nog vastzitten.

Ook voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, verwelkomde de vrijlatingen. Ze stelde dat het Kremlin "onschuldige" EU-, Amerikaanse en Russische burgers had geruild voor "veroordeelde criminelen en moordenaars."

Als onderdeel van de ruil werden 10 gevangenen, waaronder twee kinderen, naar Rusland overgebracht.

De Nationale Inlichtingendienst van Turkije (MIT) leidde donderdag een uitgebreide gevangenenruil waarbij zeven landen betrokken waren. In totaal werden 26 personen uitgewisseld en naar Ankara vervoerd.

Zeven vliegtuigen uit Duitsland, Polen, Slovenië, Noorwegen, Rusland en twee uit de Verenigde Staten vervoerden de gevangenen naar Turkije als onderdeel van de operatie. Dertien personen werden later naar Duitsland overgebracht, 10, waaronder twee kinderen, naar Rusland en drie naar de Verenigde Staten.

EU-Raadsvoorzitter Charles Michel bedankte alle betrokken partijen die de overeenkomst mogelijk maakten en zei: "Ik verwelkom de vrijlating van 16 mensen die onterecht door het Russische regime gevangen zijn genomen."

"De EU zal blijven ondersteunen en opkomen voor iedereen die illegaal wordt vastgehouden in Rusland en elders," voegde Michel toe.

Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, sloot zich aan bij de opmerkingen van Michel en verwelkomde de uitwisseling. "Hun vrijheid had nooit in gevaar mogen zijn," voegde ze eraan toe.

NAVO verwelkomt uitwisselingsoperatie

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zei de vrijlating van "ten onrechte gedetineerde geallieerde burgers en Russische politieke gevangenen" te verwelkomen. Hij prees de nauwe samenwerking tussen NAVO-leden voor deze inspanning en benadrukte dat "het recht op vreedzame oppositie en de vrijheid van de media essentieel zijn voor een goed functionerende samenleving."

De woordvoerster van de organisatie, Farah Dakhlallah, riep eveneens op tot de vrijlating van alle nog "ten onrechte gedetineerde" personen.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!