De meerderheid van de Duitsers wil vervroegde verkiezingen
Uit de "DeutschlandTrend"-peiling, uitgevoerd door de Duitse publieke omroep ARD, blijkt dat 54% van de respondenten de voorkeur geeft aan vervroegde verkiezingen.
In Duitsland toont een recente peiling aan dat de meerderheid van de bevolking nieuwe, vervroegde verkiezingen wil.
Uit de "DeutschlandTrend"-peiling, uitgevoerd door de Duitse publieke omroep ARD, blijkt dat 54% van de respondenten de voorkeur geeft aan vervroegde verkiezingen.
Daarentegen wil 41% van de ondervraagden dat de huidige coalitie, bestaande uit de Sociaal-Democratische Partij (SPD), de Groenen en de Vrije Democratische Partij (FDP), aan de macht blijft tot de geplande verkiezingsdatum op 28 september 2025.
De voorkeur voor vervroegde verkiezingen varieert sterk per partij. Zo wil 93% van de kiezers van de Alternative für Deutschland (AfD) een vervroegde stembusgang. Bij de achterban van de nieuwe partij Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) is 75% voorstander van eerdere verkiezingen, net als 69% van de kiezers van de Christelijke Unie (CDU/CSU), 20% van de Groenen-kiezers en 19% van de SPD-kiezers.
Uit de enquête blijkt tevens een dalend vertrouwen in de Duitse regering. 44% van de respondenten geeft aan “helemaal niet tevreden” te zijn met de regering, terwijl 41% "minder tevreden" is. Dit brengt het percentage ontevreden burgers op 85%.
Het aantal respondenten dat "zeer tevreden" is met de regering blijft steken op 1%, terwijl 13% zich "tevreden" noemt. Daarmee is het totale percentage tevreden burgers slechts 14%, het laagste niveau dat ooit gemeten is.
Verwachting van Vervroegde Verkiezingen in Duitsland
In Duitsland is er al enige tijd onenigheid binnen de regeringscoalitie, gecombineerd met economische problemen die twijfels oproepen over de stabiliteit van de huidige regering.
In de Duitse media wordt gespeculeerd dat de coalitie wellicht niet tot 28 september 2025 standhoudt en dat er mogelijk in maart verkiezingen zullen komen. De coalitiepartners lijken op zoek te zijn naar een "concrete reden" en "het juiste moment" om de regering te beëindigen.
Bondskanselier Olaf Scholz en minister van Financiën Christian Lindner (FDP) hebben recentelijk afzonderlijke ontmoetingen gehad met economische leiders, terwijl minister van Economie en Klimaat Robert Habeck (Groenen) een afzonderlijk voorstel heeft ingediend om de economie te versterken. Volgens politieke waarnemers tonen deze afzonderlijke acties aan dat de spanningen binnen de coalitie nu volledig aan de oppervlakte liggen en dat de coalitieleden eerder tegen elkaar dan met elkaar werken.
Een cruciale vergadering van de Begrotingscommissie in de Bondsdag op 14 november zal waarschijnlijk bepalend zijn voor het voortbestaan van de regering. Indien de coalitiepartners geen overeenstemming bereiken over de begroting voor 2025, lijkt een vervroegde verkiezing onvermijdelijk.
Oppositiepartij CDU/CSU Aan Kop
In dezelfde "DeutschlandTrend"-peiling staat de belangrijkste oppositiepartij CDU/CSU op de eerste plaats met een stijging van drie procentpunten ten opzichte van de vorige maand, wat hen op 34% brengt.
De rechts-populistische AfD bezet de tweede plaats met 17%, terwijl de SPD van Bondskanselier Scholz derde blijft met 16%. De Groenen hebben twee procentpunten verloren en staan nu op 11%, terwijl de nieuwe BSW-partij op 6% blijft steken.
De kleine coalitiepartner FDP riskeert met 4% de kiesdrempel niet te halen, waardoor de partij mogelijk niet terugkeert in het parlement.
©TURKİNFO.NL
FACEBOOK YORUMLAR