Reklam

De deelname van Turkse Nederlanders is, in tegenstelling tot 40-45 %, 80 %.

De opkomst bij de verkiezingen in 17 maart 2021 van de Turkse Nederlanders is, in tegenstelling tot 40-45 %, 80 %.

De deelname van Turkse Nederlanders is, in tegenstelling tot 40-45 %, 80 %.
Editör: Turkinfo.nl
06 Nisan 2021 - 11:26
Reklam
Reklam
Een analyse van de verkiezingen van İlhan Karaçay

De deelname van Turkse Nederlanders is, in tegenstelling tot 40-45 %, 80 %.

*Bij 11 stembureaus in de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Harderwijk en
Amsterdam, behaalde DENK de absolute meerderheid.
*In 42 gemeenten is de partij van Premier Rutte de VVD oppermachtig.

*Briefstemmers kiezen in verhouding vaker voor PvdA, CDA en 50Plus.

*Terwijl Tunahan Kuzu 69.940 voorkeurstemmen heeft behaald, veel van
de andere Turks-Nederlandse kandidaten kwamen van een koude kermis
thuis.

 

De officiële uitslagen van de verkiezingen die vorige week in Nederland zijn gehouden, zijn openbaar gemaakt. Conform de verkiezingsuitslag, waarin een aantal opmerkelijke zaken te zien zijn, ben ik tot de conclusie gekomen dat de bewering “Van de Turkse Nederlanders in Nederland brengt maar 40-45 procent hun stem uit, terwijl 75 % van hen wel meedoet aan de verkiezingen in Turkije” niet opgaat, want van de Turkse Nederlanders heeft 80 procent wel een stem uitgebracht.
Uit de gegevens die ik ontving blijkt dat het aantal Turkse Nederlanders die een voorkeurstem uitbracht op een kandidaat met een Turks-Nederlandse achtergrond 223.600 was.
Een van de Turks-Nederlandse kandidaten, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, kreeg 44.430 voorkeurstemmen. Waarschijnlik heeft Yeşilgöz-Zegerius ongeveer 20 duizend vorkeurstemmen van Nederlanders gehad. Om deze reden zouden we kunnen concluderen dat zij 24 duizend voorkeurstemmen van de Turkse Nederlanders heeft ontvangen.
Nilüfer Gündoğan (VOLT) heeft 40.634 voorkeurstemmen gehad. Laten we zeggen dat Gündoğan de voorkeurstem van 20 duizend Nederlanders heeft gehad, dan zouden er 20 duizend Turkse Nederlanders zijn geweest die haar een voorkeurstem hebben gegeven.
De voorkeurstemmen die Tunahan Kuzu heeft gekregen zullen bij benadering allemaal van Turkse Nederlanders zijn, maar laten we voor de zekerheid zeggen dat er 5.000 voorkeurstemmen zijn die niet van Turkse Nederlanders afkomstig zijn.
Als we dan van de totale 223.600 voorkeurstemmen die Yeşilgöz-Zegerius, Gündoğan en Kuzu kregen de 45 duizend die niet door Nederlanders met een Turkse achtergrond zijn uitgebracht afhalen, dan komen we op 178.600 voorkeurstemmen die door Turkse Nederlanders zijn uitgebracht op deze kandidaten.
Uiteraard is het zo dat niet alle Turkse Nederlanders een voorkeurstem uitbrengen. Laten we zeggen dat er 30 duizend Turkse Nederlanders zijn die gewoon op een partij stemmen, dan is het aantal stemmen van de Turkse Nederlanders 208.600.
Het aantal stemgerechtigde Turkse Nederlanders is volgens de statistieken 260 duizend. Conform dit gegeven is dus 80 procent van de Turkse Nederlanders wel naar de stembus geweest. Het deelnamepercentage aan de verkiezingen ligt op 82 procent en het deelnamepercentage van de Turkse Nederlanders is dus net zo groot.
Om de aanwezigheid van de Turken in Nederland te bagatelliseren wordt na de verkiezingen vaak gezegd en geschreven dat 40-45 procent van de Turkse Nederlanders naar de stembus gaat. Na iedere verkiezing maak ik dit soort berekeningen, waaruit meestal blijkt dat 65-60 % van de Turkse Nederlanders wel zijn stem uitbracht. Dat wil zeggen dat de afgelopen verkiezingen nog aantrekkelijker waren voor de Turkse Nederlanders en dat 80 procent van hen heeft gestemd.
Er kunnen allerlei slimmerds zijn die mijn berekeningen niet accepteren, maar als je het echt gaat bestuderen, zul je zien dat de berekening klopt.
Onderaan dit artikel staat een lijst met het aantal voorkeurstemmen per Turks Nederlandse kandidaat.

Interessante gegevens

Bij 11 stembureaus in de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Harderwijk en
Amsterdam, behaalde DENK de absolute meerderheid.
In Utrecht kiezen delen van de stad voor VVD en DENK.
In 42 gemeenten is de partij van Premier Rutte de VVD oppermachtig.
D66, de partij waarvan Sigrid Kaag, de kandidaat waar wij het vaak over hebben en van wie we hoge verwachtingen hebben, is in Amsterdam en in Den Haag de grootste partij geworden en heeft 24 zetels behaald. Hiermee is deze partij de machtigste partij van de komende coalitie geworden.
Briefstemmers kiezen in verhouding vaker voor PvdA, CDA en 50Plus. D66, GroenLinks en Forum voor Democratie hebben juist veel minder aanhang onder de 70 plussers.
Terwijl we de verkiezingsuitslag analyseren is het niet mogelijk om de racistische partij van Wilders over te slaan. Wilders beweerde voor de verkiezingen dat hij op 40 zetels zou uitkomen, maar hij heeft er maar 17. Hij is dus een verliezer van deze verkiezingen.
Ook Groen Links en de Socialistische Partij hebben hun aantal zetels zien halveren en komen als verliezers uit deze verkiezingen.
VOLT, de partij waarvoor de Turks-Nederlandse Nilüfer Gündoğan kandidaat was en die waarschijnlijk gesteund wordt door de Europese Unie deed voor het eerst mee aan de verkiezingen en kreeg 3 zetels.
Sylvana Simons, de kandidaat die voor de vorige verkiezingen afsplitste van DENK, heeft nu een aanzienlijke tijd gehad om de verkiezingen goed voor te bereiden en het is haar gelukt om in haar eentje onderdeel te worden van het parlement. Meer dan de helft van de stemmen die nu naar Simons zijn gegaan, zouden naar DENK gaan.

Voorkeurstemmen
Het enige wat we kunnen zeggen over de voorkeurstemmen is dat de kandidaten “Van een koude kermis thuiskwamen”. De kandidaten die, om gekozen te worden, minimaal 30 duizend stemmen nodig hadden, bleven vaak rond de twee of drie honderd stemmen steken en kwamen van een koude kermis thuis.
Er waren natuurlijk ook opmerkelijke uitkomsten. Op de lijst van D66 op plaats 30 stond advocaat Nazmi Türkkol. Hij was er van overtuigd dat hij veel voorkeurstemmen zou halen, maar het bleef bij 2.502 stemmen. Hiertegenover stond Hülya Kat, die op plaats 17 van dezelfde lijst stond. Zij kreeg 15.372 voorkeurstemmen, maar ze werd direct gekozen omdat haar partij 24 zetels in het parlement krijgt.
Hier is een toelichting op zijn plaats: De kans dat Nazmi Türkkol, die op de 30e plaats staat toch nog in het parlement komt is groot. Want als er een coalitie wordt gevormd, waarbij de kans heel groot is dat D66 daar onderdeel van wordt, zullen er misschien 6 ministers en staatssecretarissen van deze partij komen. Deze mensen zullen hun plek in het parlement achter zich laten en dan zullen de volgende kandidaten van de lijst tot het parlement toe treden. Nazmi Türkkol zal dan als zesde Turkse Nederlander zijn toetreding maken tot het parlement.
De twee verkenners die een start hadden gemaakt met het vormen van de regering, hebben er een potje van gemaakt. Om deze reden zijn zij vervangen. De nieuwe verkenners zullen hun werkzaamheden voortzetten. Het lijkt erop of de vorming van de regering hierdoor wat langer zal gaan duren.
De langste vorming van een coalitie in Nederland in 2017 heeft 225 dagen geduurd en de kortste was in 2006 en duurde 8 dagen.
Ongetwijfeld zullen de politieke partijen meer belang hechten aan de Turks Nederlandse kiezers als men weet dat bij de afgelopen verkiezingen 80 % van hen een stem heeft uitgebracht.
U zult het zich herinneren: de Turkse Nederlanders Osman Elmacı en Ayhan Tonca stonden op de lijst van het CDA en Erdinç Saçan stond op de lijst van de PvdA. Naar aanleiding van een grote campagne die hierop volgde werd Fatma Koşer Kaya op de lijst van D66 op een niet verkiesbare plaats gezet, maar zij werd met voorkeurstemmen wel gekozen. Helaas hebben de politieke partijen, die uit deze gebeurtenissen lering zouden moeten trekken, nog steeds niet door wat de waarde van de stemmen van de Turkse Nederlanders is.
HIER IS DE LIJST VAN VOORKEURSTEMMEN
Dilan Yeşilgöz-Zegerius, VVD: 44.430
Mustafa Bal, CDA: 504
Hülya Kat, D66: 15.372
Nazmi Türkkol, D66: 2.502
Meyrem Çimen, D66: 1.526
Suat Kutlu, D66: 732
Yasin Elmacı, D66:158
Fatma Koşer Kaya, D66: 528
Nevin Özütok, GroenLinks: 10.600
Serpil Ateş, GroenLinks: 4.270
Ufuk Kâhya, GroenLinks: 444
Mahir.Ö.Alkaya, SP: 4.405
Murat Memiş, SP: 1.352
Songül Mutluer, PvdA: 4.836
Alptekin Akdoğan, PvdA: 895
Yasin Torunoğlu, PvdA: 620
Tunahan Kuzu, DENK: 69.940
Stephan van Baarle, DENK: 2.417
Ahmet Erdoğan, DENK: 4.524
Nur İcar ,DENK: 3.307
D.Enes Sarıakçe: DENK, 638
Gürcü Polat-Işıktaş: DENK, 1.811
Doğukan A. Ergin, DENK, 1.571
Ahmet Kaya, DENK: 2.382
A.Taha Çoban, DENK: 411
Nihal E. Altmış, BIJ1: 1.343
Öner Çatalpınar, CODE ORANJE: 205
Nilüfer Gündoğan, VOLT: 40.635
Nurullah Gerdan, NİDA: 397
Alihan Z. Uzun, NİDA: 186
B.Emre Şahin, NİDA: 239
Önder Duran, NİDA: 52
Aytaç Alpdoğu, NİDA: 120
Leyla Çakır, NİDA: 179
Şener Aslan, Partij van de Eenheid: 36
Zeliha Gündem Şen, Partij van de Eenheid: 33
Dit analysestuk is geschreven vóór het debat met de motie van wantrouwen en de motie van afkeuren tegen Rutte op 1 april.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!