Reklam

CDA-politici verlaat partij om uitlatingen Turkse-Nederlanders

Suat Ari heeft het zijn 23 jarige partijlidmaatschap opgezegd.

CDA-politici verlaat partij om uitlatingen Turkse-Nederlanders
Editör: Turkinfo.nl
15 Ekim 2016 - 07:55
Reklam

Middels dit schrijven maak ik u kenbaar dat ik mijn lidmaatschap per direct wens te beëindigen. Hieronder geef ik mijn motivatie voor deze beslissing in het kort weer. 



Als liberaal heb ik ruim 23 jaar onderdak gevonden bij het CDA. Het waren de 4 uitgangspunten van het CDA die mij destijds aanspraken. Als liberaal, maar ook als moslim kon ik deze uitgangspunten volledig onderschrijven. Met deze gedachte heb ik me jarenlang met genoegen ingezet voor de maatschappij binnen het CDA, o.a. als bestuurslid en gemeenteraadslid.  



Sinds enkele jaren heb ik echter veel moeite met de koers en het beleid van het CDA. Mijn CDA is verworden tot een rechtse beweging die de populistische kwakzalverij niet schuwt. Ik dacht eerst dat deze kentering niet structureel zou zijn, maar helaas, het wordt alleen maar erger.  

Met de motie over de gebedshuizen die aangesloten zijn bij de Diyanet heeft het CDA mijns inziens één van haar belangrijkste principes overboord gegooid. Daarmee bemoeit het CDA zich namelijk met een geloofsgemeenschap onder het mom van scheiding van kerk en staat. Zij komt daarmee ook aan de soevereiniteit in eigen kring waar het CDA vanaf de oprichting voor stond. Deze motie is in mijn ogen een populistische actie met een knipoog naar de PVV-kiezers. Dat vind ik CDA-onwaardig, in elk geval het CDA waarvan ik al 23 jaar lid ben geweest. 

Deze motie deugt van geen kanten. Ten eerste is de ISN (Diyanet) al jaren actief in Nederland. Het is allang bekend dat de imams van de ISN-moskeeën door de Turkse overheid worden gefinancierd. Ten tweede worden deze imams op verzoek van de moskeeverenigingen aangesteld. Deze verenigingen zijn legale organisaties waarvan de bestuurders door de leden worden gekozen. De ledenbestand is zeer gemêleerd en vormt een afspiegeling van de Turkse samenleving in Nederland in tegenstelling tot andere geloofsgemeenschappen. Bovendien heeft de imam niets te vertellen als het om politieke zaken gaat. 

Ondanks het feit dat de motie is aangenomen in Tweede Kamer, zal dat in de praktijk niet uitgevoerd kunnen worden omdat deze strijdig is met de Grondwet. Dat moeten de indieners ook geweten hebben, maar ik zei het eerder al, dat was enkel een gebaar richting bepaalde groepen, o.a. de PVV-kiezers en de Gülenisten.  Het was immers die Gülenist Taşkan die de Diyanet in een kwaad daglicht wilde stellen. Hij heeft zo zijn zin gekregen. 

Met deze motie bereikt men niets. Integendeel, daarmee vervreemdt men een grote groep Nederlandse Turken, vooral de jongeren van de Nederlandse politiek. Niet alleen dat, zo worden de jongeren in de schoot van da radicale bewegingen geworpen. Organisaties als Diyanet zorgen ervoor dat de jongeren zich niet radicaliseren. Er is geen moment geweest waarop de Diyanet moskeeën in verband is gebracht met omstreden praktijken. In plaats van soortgelijke moties indienen hoort de politiek deze organisatie te koesteren, want wat ze met miljoenen euro’s niet voor elkaar kunnen krijgen, doet deze organisatie voor niets.   

Deze motie was de druppel die bij mij de emmer deed overlopen. Het doet me pijn om afstand van mijn partij te nemen, maar ik zie geen uitweg meer. Eurocentrisch en populistisch denken en handelen is inmiddels geworteld binnen de gelederen van het CDA waardoor er geen ruimte meer is voor een constructief overleg. In de gesprekken komt duidelijk naar voren dat men enkel uit is op assimilatie van nieuwe Nederlanders waar er geen sprake meer is van gelijkheid. Ik voel me dan ook niet meer verwant aan deze politieke beweging met als gevolg de opzegging van het lidmaatschap. Wel met pijn in mijn hart! 



 



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!