2024 Nobelprijs voor Economie gewonnen door Turkse Daron Acemoğlu, Simon Johnson en James Robinson

De Nobelprijs voor de Economie van 2024 is toegekend aan Daron Acemoğlu, Simon Johnson en James Robinson voor hun onderzoek naar de vorming van instituties en hun invloed op welvaart.

2024 Nobelprijs voor Economie gewonnen door Turkse Daron Acemoğlu, Simon Johnson en James Robinson
Editör: Turkinfo.nl
14 Ekim 2024 - 15:06

Ankara
Tijdens een persconferentie in de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen zijn de winnaars van de Nobelprijs voor Economie van 2024 bekendgemaakt.

In de verklaring werd vermeld dat de Nobelprijs voor de Economie van 2024 werd toegekend aan de Turkse professor dr. Daron Acemoğlu, de Britse professor dr. Simon Johnson en de Britse professor dr. James Robinson vanwege hun werk over de vorming van instituties en de effecten daarvan op welvaart.

In 2023 werd de Nobelprijs voor de Economie toegekend aan de Amerikaanse professor Claudia Goldin van de Harvard-universiteit voor haar onderzoek naar de rol van vrouwen op de arbeidsmarkt.

Wie is Daron Acemoğlu?
Daron Acemoğlu werd op 3 september 1967 in Istanbul geboren.

Hij voltooide zijn bacheloropleiding in 1989 aan de Universiteit van York in Engeland, behaalde in 1990 zijn masterdiploma aan de London School of Economics and Political Science (LSE), en promoveerde in 1992 aan dezelfde universiteit in de economie.

Acemoğlu is momenteel werkzaam als professor economie aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten. In 2005 ontving hij de John Bates Clark-medaille voor zijn bijdrage aan het economisch denken en de wetenschap.

Acemoğlu is bekend om zijn onderzoek naar politieke economie, economische ontwikkeling en economische ongelijkheid. Hij heeft samen met Simon Johnson en James Robinson veel artikelen gepubliceerd.

Samen met Robinson schreef hij de boeken "Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty" en "The Narrow Corridor", en met Johnson "Power and Progress: Our Thousand-Year Struggle Over Technology and Prosperity".

"Why Nations Fail", dat de rol van instituties in het vormgeven van economische uitkomsten onderzoekt en verklaart waarom de economische en politieke ontwikkelingen van landen zo verschillend zijn, kreeg veel aandacht in zowel de academische wereld als de media.

Wie zijn Simon Johnson en James Robinson?
Simon Johnson werd in 1963 geboren in Sheffield, Engeland. Na het behalen van zijn bachelor aan de Universiteit van Oxford en zijn master aan de Universiteit van Manchester, geeft hij momenteel les als professor economie aan het MIT.

De Britse econoom James Robinson werd in 1960 geboren. Hij promoveerde aan de Yale-universiteit in de Verenigde Staten en is professor aan de Universiteit van Chicago.

Over de Nobelprijzen
De Nobelprijzen worden uitgereikt door de Nobelstichting, opgericht op 9 juni 1900 op basis van het testament van de Zweedse Alfred Nobel. Deze prijzen worden toegekend aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de mensheid en worden beschouwd als de meest prestigieuze onderscheidingen ter wereld.

De Nobelprijzen worden uitgereikt door de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen, de Zweedse Academie, het Karolinska-instituut en het Noorse Nobelcomité in de categorieën fysica, chemie, literatuur, vrede en geneeskunde.

Daarnaast werd de Nobelprijs voor de Economie voor het eerst toegekend in 1969, nadat de Zweedse centrale bank had besloten om ook een prijs op het gebied van economie toe te voegen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel.

De Nobelprijzen worden elk jaar op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, uitgereikt.

Er waren echter enkele jaren waarin de prijzen niet werden toegekend. In totaal werden 49 prijzen geannuleerd, waarvan de meeste tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vanwege de COVID-19-pandemie werden de prijsuitreikingen in 2020 en 2021 ook afgelast.

©TURKİNFO.NL


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!